Image of Jaromír Hanzlík

Jaromír Hanzlík

Ještě než odmaturoval na malostranském gymnáziu v Hellichově ulici, v jehož proslulém divadelním kroužku působil, získal zkušenost v televizi i ve filmu. I když se přihlásil na DAMU, dal nakonec přednost angažmá v Divadle na Vinohradech (1966-93), na jehož scéně postupně vyzrál z představitelů vitálních, nezkušených mladíků v hereckou osobnost, schopnou vystihnout povahovou rozmanitost mužských typů středního věku v komediální i v tragické poloze (Grandlehárna, Loupežník, Car Fjodor, Hamlet, Revizor, Zločin a trest, Cyrano z Bergeraku, Oidipus). V kinematografii zaujal citlivými portréty bezelstných dospívajících chlapců ve stěžejních filmech poloviny 60. let: vystrašený Honza v psychologické studii Finský nůž, introvertní Michal v Mášově Bloudění, nesměle zamilovaný student Vojta ve Vávrově adaptaci Hrubínovy Romance pro křídlovku, německý voják v Kočáru do Vídně. Pozvolna se propracovával i ke komediálním postávám, často po boku Daniely Kolářové, jak v televizi (seriál Taková normální rodinka, triptych Podnájemníci, Otec nebo bratr a Dopis psaný španělsky) tak ve filmu: kralevic Karel (Slasti Otce vlasti), královský šenk Pešek (Noc na Karlštejně) a frajerský traktorista Honza (Léto s kovbojem). Během 80. let navázal úspěšnou spolupráci s Jiřím Menzelem, v jehož komediích podle literárních předloh ztělesnil svérázné, podivínské a tragikomické figurky: pábitelský strýc Pepin (Postřižiny), nadšený sběratel veteše Leli (Slavnosti sněženek) a suchopárný zámecký knihovník Bernard Spera (Konec starých časů). Poslední pravidelnější návraty na plátno absolvoval převážně v dobových kostýmech, např. jako kaplan (Oldřich a Božena), žoldnéř Zajíc (Dva na koni, jeden na oslu), král Ctirad (Nesmrtelná teta) a stárnoucí quijotovský rytíř Kornelius (O perlové panně). Velké popularity dosáhl díky televizi jako oblíbený protagonista mnoha inscenací a filmů, pohádek a seriálů, jež reprezentují zejména tituly Záhada hlavolamu (1969), Taková normální rodinka (1971), Byl jednou jeden dům (1974), Žena za pultem (1977), Ve znamení Merkura (1978), Nemocnice na kraji města (1978; 1981; 2003), Plechová kavalérie (1979), Dnes v jednom domě (1980), Lucie postrach ulice (1980), Dynastie Nováků (1982), Dobrá Voda (1982), Doktor z vejminku (1982), Sanitka (1984), My všichni školou povinní (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Slavné historky zbojnické (1985), Cirkus Humberto (1988), Dido – Geheimnis des Fisches (1991), Hříchy pro pátera Knoxe (1992) a Pojišťovna štěstí (2004). Ačkoliv v roce 1993 ohlásil ukončení herecké kariéry, své rozhodnutí již několikrát porušil. V roce 1997 převzal po Zdeňku Svěrákovi moderování vzpomínkového TV pořadu Úsměvy českého filmu, z něhož připravil čtyři svazky knih Album úsměvů. Analýzu jeho filmové tvorby přinesl Jan Jaroš v knížce Jaromír Hanzlík (Praha, ČSFÚ 1988)


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
Feb 16, 1948 In Český Těšín, Československo
Movie/TV Credits:
44
First Appeared:
In the movie Every Young Man 1966-05-13
Latest Project:
Movie Dva na koni jeden na oslu 2018
Known For
Poster of Dům na nebesích
Poster of Sanitka
Poster of Pravý rytíř
Poster of Nemocnice na kraji města
Filmography
Movie Dva na koni jeden na oslu Unknown 2018
Movie Dům na nebesích Fanda 2018
Series Sanitka Vojta Jandera 2018
Movie Pravý rytíř Unknown 2016-12-24
Movie Korunní princ Unknown 2015-12-24
Movie Gangster Ka Unknown 2015-09-10
Movie Rodinka Unknown 2010-01-01
Movie Men in Rut Jarda Hanák 2009-08-20
Movie Soul at Peace strojvůdce Smejkal 2009-01-29
Movie O perlové panně Kornelius 1997-05-08
Movie Nesmrtelná teta král Ctirad 1993-11-25
Movie Danger pleine lune Père d'Alex 1992-01-01
Movie Jen o rodinných záležitostech tajemník KV KSČ Jaroslav Mrázek 1991-04-01
Movie The Gentle Barbarian pan Nejedlo 1990-09-20
Movie The Flying Sneaker Père d'Alex 1990-08-01
Movie The End of Old Times Spera 1990-02-01
Series Cirkus Humberto Vašek Karas 1988-01-01
Movie Případ Platfus Svačina 1985-01-01
Movie ...and again that Lucy! otec Lucie 1984-11-29
Movie Lucy, the Menace of Street otec Lucie 1984-01-18
Movie The Snowdrop Festival Leli 1984-01-01
Movie Cutting It Short Pepin 1983-10-27
Series Cosmos: A Personal Voyage Johannes Kepler 1980-09-28
Movie The Secret of Steel City Ingenieur Marcel Zodiak / Moltke 1979-05-01
Series Nemocnice na kraji města Roman Jáchym 1978-11-05
Series Žena za pultem skladník Oskar 1978-02-24
Movie Otec nebo bratr Unknown 1978-01-10
Movie Ikarův pád Ondřej 1977-01-01
Movie Podnájemníci Zbyněk Kučera 1976-12-26
Movie Léto s kovbojem Honza 1976-01-01
Movie Dva muži hlásí příchod Unknown 1975-07-06
Movie How to Drown Dr. Mracek, the Lawyer Dr Jindrich Mrácek 1975-03-01
Series Byl jednou jeden dům Martin Hrachový, syn 1974-01-01
Movie Noc na Karlštejně Pešek 1974-07-01
Series Taková normální rodinka Zdeněk 1971-11-01
Movie Nevěsta Ondřej 1970-09-25
Movie Devilish Honeymoon Unknown 1970-09-03
Movie A Killer on the Tracks Karlíček 1970-08-14
Movie Slasti Otce vlasti Karel IV 1969-08-08
Movie The Joke Lieutenant 1969-02-28
Movie Jindřich IV. Unknown 1968-01-01
Movie Romance for Bugle Vojta 1967-03-03
Movie Carriage to Vienna Hans 1966-11-11
Movie Every Young Man vojín Petrus 1966-05-13